Проф. Валерианова: Ракът е лечим


тумор

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака.

Ракът е лечим, но само когато се открие на време.

Това каза директорът на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова в интервю за агенция БГНЕС.

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания, на който от 2019 година UICC (Международен съюз за контрол на рака) и Световната здравна организация (СЗО) започват нова три-годишна кампания под мотото: I Am and I Will” – Аз съм и аз ще бъда.

Кампанията призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа.

Д-р Валерианова обяви, че се увеличава броят на заболелите и умрелите от болестта в световен мащаб. Когато говорим за рак, ние обединяваме над 100 отделни нозологични единици, които включва това заболяване, поясни още тя.

35 378 са ново регистрираните случаи на заболели от рак през 2018 г., а над 19 000 са починали от коварната болест, уточни проф. Валерианова и добави, че заболяването върви към тенденция да измести от водещата позиция сърдечно-съдовите болести.

От думите ѝ стана ясно, че по-голямата част от заболелите от рак са мъже, които страдат от злокачествени образования на белите дробове, простата, стомаха.

Злокачествените новообразувания в България нарастват с около 9% в сравнение с 2013 г., а с около 6% нараства броят на смъртните случаи. Заболеваемостта нараства бързо, защото е свързана с демографските фактори, социално икономическото развитие, начинът на живот, профилактичните действия, а смъртността намалява с по-бавни темпове, защото има нови диагностични възможности, нова апаратура, с които и в България разполагаме, обясни професор Валерианова.

Тя добави, че въпреки тези стряскащи данни се наблюдава и увеличение на броя на хората, преживяващи 5 и повече години със заболяването. 52% от всички болни у нас преживяват до 5 години, уточни ръководителят на Националния раков регистър.

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) се включва в каузата чрез серия от събития, които ще се проведат на територията на лечебното заведение.

По случай Световния ден за борба с рака на 4 февруари 2019 г. беше представена песента „Животът“ по текст на Пепа Таракчиева, която е пациент на болницата. Тя беше изпълнена от певците Тони Димитрова и Стефан Илчев.

Песента е част от кампанията „Продължаваме“, в рамките, на която се провеждат различни събития като изложби, „Училище за пациенти“. За да бъде подпомогната работа на специалистите, през 2018 г. е създаден и „Център за пациента“, в който психолози лекуват и душата на хората, чули страшната диагноза.

Можете да чуете цялото интервю с проф. Валерианова:

Снимка на тумор: Национален здравен институт на САЩ

loading...