Проф. Кантарджиев: Не се целувайте, като се видите на улицата

двойка

Не се целувайте и прегръщайте, когато се срещнете на улицата, апелира проф. Кантарджиев за избягване на риска от заразата с коронавирус.

Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките, обяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев за радио Фокус на 26 юни 2020 г. – датата, на която бяха обявени рекорден брой новозаразени в България от началото на пандемията от коронавирус – 166 души.

„Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната“, обясни професорът.

„Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите“, разказа той.

Според проф. Кантарджиев голямата бройка новозаразени не се дължат на високия брой изследвания последните седмици. „В момента големият брой случаи са главно от карантинирани хора без симптоми, засега няма страшно“, увери проф. Кантарджиев, като повтори, че правенето на PCR-тест не отменя карантината.

„Ако в началото не бяха взети навременни мерки на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи“, отбеляза той.

Професорът призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.

„Като се срещнете на улицата, не се прегръщайте! Много са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят хората, се покланят, което свидетелства уважение, че се срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите. Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски“, призова той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.

Снимка на двойка с маски: Мирцеа Янчу