Проф. Коста Костов: Мерки плюс тестове е формулата

двойка с маски

Проф. Коста Костов от Медицинския съвет за коронавируса: НОЩ не ни подадоха ръка.

Още не знаем каква е характеристиката на епидемията в България, обяви проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския съвет, създаден заради ситуацията с коронавируса в България, в интервю за БНР на 9 юни 2020 г.

„Трябва да се вземат мерки за ограничаване на тези огнища. Връщането към сериозните мерки ще провали усещането ни за успеваемост. Много бързо обявихме успех, при положение че знаем много малко за вируса. Нямаме контрол върху епидемията. Затова настоявахме за по-широко тестване на населението. Не знаем каква е характеристиката на епидемията в България“.

По думите му близките по данни до нас страни имат много по-голяма информация за случващото се със заболяването в тях.

„Как бихме могли да имаме информация за епидемиологичния взрив, при положение че равните на нас страни по население имат три-пет до осем пъти повече тестове. Дания има два пъти по-малко население от България има извършени 715 000 теста, а ние малко над 91 000 теста“.

„В публикациите на експертите се казва, че най-успеваеми са мерките, които характеризират понятието локдаун – социална изолация, хигиена, но върху тези мерки задължително трябва да се извършва широко тестване на населението. Трябват мерки плюс тестове, ние не извлякохме достатъчно информация за заболяването у нас“, допълни професорът.

Според него контрол на епидемията би бил възможен само ако се знае първоизточникът на заразата и с достатъчно информация.

Проф. Коста Костов подчерта, че „това, което не направихме, ни доведе до това, което в момента правим“.

Той смята, че голямата грешка на Националния оперативен щаб е, че не са работили по-тясно с медицинския съвет.

„Те не ни подадоха ръка, явно не ни харесаха. Ако се бяха опрели на нашата експертна дейност сега, щяха да имат много по-голяма увереност. Тогава вината щеше да бъде по-споделена“, каза проф. Костов.

Снимка на двойка с маски: vperemencom