Проф. Плочев: Коронавирусът е съвършен

коронавирус

Само природата може да е създала коронавируса, твърди медикът от ВМА.

Коронавирусът не е плод на “черната биология” и не е създаден в лаборатория. Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален.

Това каза в интервю за bTV на 1 юни 2020 г. проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА. По неговите думи България е към финала на тази пандемия, съдейки по броя на регистрираните случаи.

Проф. Плочев обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия.

“Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът – между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса – между 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка”, обясни проф. Плочев.

“Коронавирусът се намира някъде по средата – нито много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен”, отбеляза той.

Проф. Плочев смята, че познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество, са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус.

“Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни. Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%”, обясни проф. Камен Плочев.

Коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма, добави проф. Камен Плочев.

Илюстрация на коронавирус: Даниел Робъртс