Проф. Хинков: 4000 българи загинаха от свински грип за месец

свински грип

В пика на епидемията от свински грип през пролетта на 2009 г. в България загинаха 4000 човека за един месец, съобщи проф. Хинков.

През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец.

Това припомни проф. Олег Хинков, един от най-опитните реаниматори в България и бивш заместник-министър на здравеопазването, в интервю за “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ на 22 март 2020 г.

„За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора – най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение“, каза Хинков.

Тогава ние реаниматорите, работихме в условия, близки до сегашните, категоричен е проф. Хинков.

По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, ще доведе до голям брой смърт на пациентите. Средството, което ни е необходимо, се нарича Отделение за интензивно лечение – реанимация, категоричен е проф. Хинков.

Той обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата – респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват, попита риторично професорът.

Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1200-1400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години, категоричен е проф. Хинков.

Предстоят ни страшни времена. В интензивните отделения ще се влиза със селекция – болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани, каза още проф. Хинков.

Zdraven.bg уточнява, че по официални документи на Световната здравна организация (СЗО) починалите от първата епидемия свински грип в Европа са поне 4900, а общо за света – поне 18,440.

“Изчисляваме, че в световен мащаб е имало 201 200 респираторни смъртни случаи (в диапазона 105 700–395 600) с допълнителни 83 300 сърдечно-съдови смъртни случаи (46 000–179 900), свързани с пандемичен грип A H1N1”, пише доклад в специализираното издание Lancet.

Изследването, в съавторство с 9 членове на отдела за грип на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), използва подобрен подход за моделиране, което доведе до приблизителна честота на смъртните случаи между 151 700 и 575 400 души, загинали в световен мащаб от инфекцията с вируса H1N1 през първата година, през която вирусът се разпространява. “Тези глобални оценки са над 15 пъти по-високи от броя на лабораторно потвърдените смъртни случаи, докладвани на Световната здравна организация (СЗО)”, посочват авторите.

Колаж: Михал Захаржевски