Психичната трансформация от клоун до злодея Жокера

Жокера

Как обикновения клоун се превърна в Жокера?

Психотрилъра Жокера проследява историята на тъжния клоун, който цял живот желае да забавлява, до израстването му като един от най-популярните злодеи в света на Готъм Сити от вселената на комиксите за Батман.

Единственото, което винаги е искал самотният Артър Флек е човешки допир, емоционална връзка.

Бродейки из мрачните и връждебни улици на Готъм, Артър носи две маски. Едната той сам е гримирал на лицето си. Другата не може да се измие и е неговия отчаян опит да се почувства като част от света, който го заобикаля, а не като човекът, който е постоянно отхвърлян от него.

Артър сам се грижи за болната си майка, която е най-добрият му приятел. Тя с ирония го нарича „Весел“, защото усмивката е винаги на лицето му, но тази гримаса прикрива дълбоката му тъга.

Когато животът се превръща в постоянен тормоз в работата, на улицата и у дома, от близки, колеги и напълно непознати, Артър се отчуждава още повече от обществото и драстично решава с коя от двете маски иска да живее.

Жокера

Режисьор на психо-драмата е Тод Филипс, който е и съсценарист заедно със Скот Силвър. Главната роля на Жокера се изпълнява от Хоакин Финикс, а в останалите роли участват Робърт Де Ниро, Зази Бийтц, Франсис Конрой.

Жокера

Световната премиера на Жокера се състоя на 76-тото издание на кинофестивала във Венеция на 31 август 2019 г., където беше аплодиран на крака в продължение на 8 минути, и беше отличен с наградата Златния лъв.

Жокера е в българските киносалони от 4 октомври 2019 г., разпространяван от Александра Филмс: