ПСС и БЧК призовават да не се подценяват опасностите в планината

Пампорово

ПСС и БЧК призовават да не се подценяват опасностите в планината през зимата.

От Планинската спасителна служба (ПСС) и Българския Червен кръст (БЧК) призовават да не се подценяват опасностите в планината, когато се очаква промяна на атмосферните условия, снеговалежи и студено време.

От ПСС и БЧК припомнят основните правила за безопасност в планината. Сред най-важните условия са планирането и подготовката на маршрута, избор на подходящо облекло и обувки, запасяването с храна и течности, правилната екипировка и нейното използване. „Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо“, съветват още от ПСС.

Планинските спасители към БЧК са подготвени да оказват помощ в планината. През 2023 г. допълнително към тяхната материална наличност е била закупена специална екипировка за над 100 хиляди лева, както и три ATV машини, две моторни шейни, високопроходим автомобил, GPS устройства, спасителна количка и нови носилки, се посочва в съобщението.

Материалната база, с която разполагат планинските спасители, е достатъчна за оказване на помощ при инциденти в планината и за спасяване на човешки животи, както и за обезпечаване на нормалното протичане на предстоящия ски сезон, допълват от БЧК. ПСС извършва своята оперативна работа с над 500 действащи планински спасители, разпределени в 32 спасителни отряда.

Не забравяйте, че независимо от помощта, която ще получите от планинските спасители, не трябва да подценявате условията в планината, като подходящата екипировка, планинарската подготовка са и ваша отговорност, припомнят планинските спасители, цитирани от БТА.

При нужда от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба при БЧК: 02 963 2000.

Можете да подадете сигнал и на безплатното мобилно приложение на ПСС, допълват от БЧК. Планинските спасители съветват и очакват да си направите и планинска застраховка.

Снимка на кулата на връх Снежанка: Пампорово АД