Пушачите в България вече отказват цигарите

Пушачите в България са намалели 2-3 % са намалели за година през 2011 година.

Това показва национално представително проучване сред 997 български граждани на социологическата агенция „Галъп“, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването, обяви институцията.
41% от българите са пушили през 2010 г., а през 2011 г. те вече са 39%. Процентът на непушачите в обкръжението на анкетираните се е увеличил от 46% на 49%.

Основна причина за понижението на пушачите е политиката на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места – обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията, поскъпването на цигарите. Положителна роля върху ограничаването на пушенето има и намерението за въвеждане на пълна забрана на вредния навик на обществени места от 1 юни 2012 година.

Най-висок е броят на пушачите сред мъжете (46%) и сред хората между 26 и 40 години (55%), показват данните.

Средно всеки пушач употребява по 15 цигари на ден, като при 37% броят стига и до 20.

Благодарение на усилията за ограничаване на тютюнопушенето броят на българите, които прибягват до вредния навик е намалял с близо 3%, а други 10% възнамеряват да го спрат в следващите 2-3 месеца.
Най-голям ефект от предприетите мерки за отказването на цигарите има покачването на цените им – 58%. На второ място се нарежда идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. 53% от анкетираните смятат, че това води до намаляване броя на пушачите. Въвеждането на промяната за пълна забрана на цигарите се подкрепя и от 60% от всички българи, и над 70% сред непушачите.

Снимка: Камелия Атанасова