Пушачите по-рядко хващат коронавирус


пушачка с маска

Френски учени твърдят, че никотинът има защитен ефект срещу COVID-19.

Никотинът може да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус, увериха френски учени.

Изследователи, изучаващи пациенти с Covid-19 сред парижките обществени болници, откриха някои доказателства, че пушачите могат да бъдат по-добре защитени от коронавируса, отколкото останалите.

Учените предложиха по-нататъшно проучване на ролята на никотина за предотвратяване на въздействието на вируса в тялото, въпреки че предупреждаваха хората да не пушат, защото това крие други рискове за здравето.

Изследователите започват експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата “Питие Салпетриер” в Париж, съобщава RFI на 23 април 2020 г.

Хипотезата е базирана върху малкия брай пушачи сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти.

До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 343 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 139 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари.

“Едва 5% от пациентите са пушачи, т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст”, отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.

“Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от коронавируса, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма”, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института “Пастьор” и Колежа на Франция.

Резултатите от изследването, които потвърждават, че активните пушачи са защитени донякъде от коронавируса КОВИД-19 спрямо останалите, макар и слабо, са публикувани като съобщение за пресата на 21 април 2020 г., както и в изданието за все още непубликувани материали Qeios.

В друго мащабно изследване, чийто резултати са представени преди публикация също в Qeios, изследователите пишат: „Въпреки че химията на тютюневия дим е сложна, тези данни са в съответствие с хипотезата, че защитната му роля се осъществява чрез директно действие върху различни видове nAChRs [никотинови рецептори], изразени в невроните, имунните клетки (включително макрофаги), сърдечнате тъкан, белите дробове и кръвоносните съдове.”

С други думи, никотинът може да блокира вируса да навлезе в тялото чрез невроните в обонятелната система или чрез белодробните клетки.

Китайски учени също констатираха, че пушенето на цигари помага по някакъв начин срещу коронавирус още в първите седмици на пандемията.

Снимка на пушачка с маска: Йорг Стендал

loading...