Пушачите по-рядко хващат коронавирус?

пушачка с маска

Пушачите по-рядко хващат коронавирус, но не бива да се успокояват, че цигарите са лекарство срещу Ковид-19.

Дългогодишните пушачи имат по-малко рецептори, прихващащи коронавируса, чрез които той влиза в организма.

Това обяви в интервю за Нова телевизия на 6 септември 2020 г. проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за справяне с пандемията от Ковид-19. Но веднага предупреди и уточни: „Това не означава сега да се грабват цигарите, който пуши, да продължи да си пуши, но умерено”, уточни специалистът.

Проф. Кантарджиев обясни и каква е причината – пушачите имат по-малко рецептори в клетките, за които вирусът може да се закачи.

Още в едни от първите публикации, излезли в Китай, се вижда, че броят на пушачите с COVID-19 е по-малък от този на непушачите, припомни в интервю за Нова телевизия на 11 септември 2020 г. проф. Борислав Георгиев, началник на Кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

Той все пак предупреди, че в цигарите има над 7000 токсични вещества. „Тези вещества може би имат някакъв ефект върху рецептора”, коментира проф. Георгиев. Той припомни също, че във Франция вече се прави клинично проучване на влиянието на никотина.

„Ако човек е пушач, да не се успокоява, че му е намалял рискът. Самото пушене на цигара е вредно, димът на цигарата е вреден. Инфарктите, които виждаме при млади хора, са при препушили с 2-3 кутии цигари, пили са енергийни напитки”, коментира проф. Георгиев.

Месеци по-рано френски изследователи, изучаващи пациенти с Covid-19 сред парижките обществени болници, откриха някои доказателства, че пушачите могат да бъдат по-добре защитени от коронавируса, отколкото останалите.

Учените предложиха по-нататъшно проучване на ролята на никотина за предотвратяване на въздействието на вируса в тялото, въпреки че предупреждаваха хората да не пушат, защото това крие други рискове за здравето.

Изследователите започват експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата „Питие Салпетриер” в Париж, съобщава RFI на 23 април 2020 г.

Хипотезата е базирана върху малкия брай пушачи сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти.

До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 343 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 139 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари.

“Едва 5% от пациентите са пушачи, т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст”, отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.

“Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от коронавируса, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма”, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института “Пастьор” и Колежа на Франция.

Резултатите от изследването, които потвърждават, че активните пушачи са защитени донякъде от коронавируса КОВИД-19 спрямо останалите, макар и слабо, са публикувани като съобщение за пресата на 21 април 2020 г., както и в изданието за все още непубликувани материали Qeios.

В друго мащабно изследване, чийто резултати са представени преди публикация също в Qeios, изследователите пишат: „Въпреки че химията на тютюневия дим е сложна, тези данни са в съответствие с хипотезата, че защитната му роля се осъществява чрез директно действие върху различни видове nAChRs [никотинови рецептори], изразени в невроните, имунните клетки (включително макрофаги), сърдечнате тъкан, белите дробове и кръвоносните съдове.”

С други думи, никотинът може да блокира вируса да навлезе в тялото чрез невроните в обонятелната система или чрез белодробните клетки.

Китайски учени също констатираха, че пушенето на цигари помага по някакъв начин срещу коронавирус още в първите седмици на пандемията.

Снимка на пушачка с маска: Йорг Стендал