Пушачите спят по-малко

Пушачите спят по-малко и имат по-проблемен сън от непушачите, показва германско изследване.

Учените установили, че от близо 1100 анкетирани пушачи 17% спят по-малко от шест часа на нощ, а 28% заявили, че имат нарушен сън. При изследваните 1200 непушачи тези проценти са съответно 7% и 19%, показва проучването.

Изследването показва за първи път повишено нарушение на съня при пушачите спрямо непушачите. В проучването участваха хора без психични проблеми на членове от семейството, заявява ръководителят на изследването Щефан Корс, цитиран от агенция БГНЕС.

Откритието не доказва, че пушенето пряко вреди на съня, тъй като пушачите може да имат и други вредни навици, които да се отразяват на съня им, като стоенето до късно пред телевизора или малкото упражнения, допълва изследователят. Но в същото време има основания да се смята, че стимулиращите ефекти на никотина може да са причина за нарушаването на съня.

Ако пушите и имате проблеми със съня, това е още една добра причина да откажете цигарите, съветва Корс. Лошият сън не води само до трудно събуждане сутринта.

Предишни изследвания показаха, че той е свързан и със здравословни проблеми като наднормено тегло, диабет и сърдечни заболявания.

Снимка: Evan Welsch