Пушенето на вейп удвоява риска от аборт

жена пуши вейп

Пушенето на вейп може да удвои риска от спонтанен аборт при бременни, установи проучване.

Проучване, обхванало 600 бременни жени, установи, че онези от тях, които са пушили вейп с аромат на мента или ментол, са изложени на най-голям риск от спонтанен аборт, съобщи БТА.

Учени от три американски университета публикуваха данни, събрани от дългогодишно проучване за тютюнопушенето и използването на вейп. Резултатите убедиха много експерти в нуждата от насърчаването на пушачите да спрат употребата на никотин „преди и по време на ранна бременност“. Няма обаче значителни разлики между хората, които пушат вейп, и онези, които го избягват, когато става дума за смъртността на плода.

Рискът варира в зависимост от различните аромати и вкусове, показва още проучването. За бременните, които са пушили вейп с аромат на мента или ментол по време на или непосредствено преди бременността, вероятността за внезапна смърт на плода скача с 227% в сравнение с други аромати. Причината за ефекта на тези конкретни аромати не е изяснена от проучването.

Предишни проучвания са установили, че някои от химикалите, съдържани във вейпове с аромат на мента, са канцерогенни.

Но някои експерти предупредиха, че проучването има доста недостатъци. Проф. Майкъл Ъшър, експерт по поведенческа медицина в университета „Сейнт Джордж“ в Лондон, който изучава именно пушенето на вейп и ефектите върху бременността, твърди, че причината за нарастването на смъртността на плода не може да бъде определена, тъй като средното ниво на традиционното тютюнопушене сред населението не е включено в проучването.

Резултатите са публикувани в медицинското списание „Preventive Medicine“ в брой 166 от януари 2023 г.

Снимка на жена, която пуши вейп: haiberliu / Pixabay