Пушенето на марихуана демотивира

Учените откриха защо пушачите на марихуана са демотивирани.

Закоравелите пушачи на марихуана произвеждат по-малки количества мозъчен химикал, свързан с мотивацията, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от агенция UPI.

Ръководителят на изследването д-р Майкъл Блумфийлд от Института по клинични науки към Лондонския импириъл колидж и колегите му от Лондонския университетски колеж и Лондонския кралски колеж ползвали мозъчна томография, за да проследят производството на допамин в мозъците на 19 редовни пушачи на марихуана и 19 души на същата възраст и от същия пол, които не пушат канабис.

Потребителите на марихуана имат подобни на психично разстройство симптоми, докато пушат канабис ги спохожда особеното усещане или странните помисли, че са застрашени от незнайна сила.

Учените очаквали, че нивата на допамин ще са по-високи в тази група, тъй като увеличеното му производство е свързано с психоза, но открили противоположния ефект.

Участвалите в изследването потребители на марихуана за пръв път опитали от наркотика между 12 и 18-годишна възраст.

Учените открили тенденция, свързана с по-ниски нива на допамин у доброволците, които започнали да пушат марихуана в ранна възраст, и у онези, които пушат големи количества канабис.

Получените резултати навеждат на мисълта, че употребата на марихуана може да е причината за различията в нивата на допамин.

Резултатите са неочаквани, но подкрепят предишни изследвания върху пристрастяването, които заключиха, че у зависимите от кокаина и амфетамините хора настъпват промени в производството на допамин, заяви д-р Блумфийлд, цитиран от агенция БТА.

Това обяснява също т.нар. амотивационен синдром, който бе описан у потребителите на марихуана, макар че съществуването му е спорно, пояснява специалистът.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала Biological Psychiatry.

Снимка: patillitas

loading...