Пушенето на наргиле също е опасно

Пушенето на наргиле въобще не е безобидно, твърдят експерти.

Пушенето на наргиле може да доведе до пристрастяване и е вредно за здравето, въпреки че много хора не съзнават тази опасност, твърди ново изследване, цитирано от агенция Ройтерс.

Подсладеният вкус на тютюна за наргиле го прави по-привлекателен за децата и те погрешно решават, че то е по-малко вредно, обяснява Трейси Барнет от Университета във Флорида, САЩ.

Според проучвания все повече са тийнейджърите, които решават, че е безопасно да се консумира наргиле.

Еднократното пушене може да доведе до отравяне с въглероден окис или други заболявания – като туберкулоза, херпес, респираторни заболявания. Редовното пушене може да доведе до сърдечни болести и много видове рак, твърди Барнет.

Пушенето на наргиле стана изключително популярно в Европа през последните години. Това е традиция, която се е зародила сред индусите в Индийския субконтинент през XV век, а след това е започнала да се разпространява с развитието на Османската империя.

Според статистиката всеки ден близо 100 млн. души по света пушат наргиле.

Въпреки че на външен вид наргилето изобщо не прилича на цигара, почти винаги се употребява за пушене на тютюн, което означава, че носи и същите опасности, каквито и пушенето на обикновената цигара, поясняват специалистите.

Водата може да е филтър, но не филтрира никой от токсините, обяснява Барнет.

Новото проучване събира резултатите от предишни изследвания на пристрастяването, увреждането на белия дроб и опасностите за здравето, свързани с пушенето на наргиле.

Според Световната здравна организация (СЗО) обикновено пушенето на едно наргиле може да продължи между 20 и 80 минути, а човек може да вдиша толкова много дим през това време, колкото пушач, който е изпушил 100 или повече цигари.

Авторите на проучването, водени от д-р Рубен Блахман от университета Анауак, Мексико, цитира друго изследване, при което е установено, че нивата на никотин в урината на човек, пушещ наргиле всеки ден, са еквивалентни на тези, които един пушач има, ако пуши по 10 цигари дневно. Според специалистите това е повече от достатъчно количество, че да доведе до пристрастяване.

В съществуващата научна литература наргилето се свързва със здравословни проблеми като хроничен бронхит, рак на белия дроб, рак на устната кухина, рак на простатата, сърдечни болести и усложнения при евентуална бременност – същите, които се срещат и при употребата на цигари, съобщава агенция Ройтерс.

Пушещите наргиле са изложени и на риск от хепатит C и херпес, тъй като в повечето случаи няколко човека използват една и съща приставка за пушене.

Хората явно не разбират колко опасно може да е пушенето на наргиле, казва Адриан Хайнц от университета в Станфорд, САЩ.

Обикновено пушенето на наргиле се смята за по-безобидно. Но щом споделим на хората някои факти за токсините по време на такъв тип пушене, обикновено хората се шокират, казва Хайнц.

Резултати от онлайн проучване сред повече от 5000 колежани, публикувано през 2013 г., показва, че 10% от младежите са пушили наргиле в последните няколко дни.

Оказва се, че сред тях това е най-разпространеният начин за консумация на тютюневи изделия, които не са във формата на цигари.

Лесно е да видим защо хората се изненадват от опасностите, които крие пушенето на наргиле, тъй като за него няма такива публични здравни кампании, които да ги информират. За момента такива има предимно за пушенето на цигари, обяснява още Хайнц.

Хората не трябва да мислят, че пушенето на наргиле е безопасна алтернатива, защото не е, категоричен е специалистът.

Снимка: Ярик Мишин