Пушенето на пури вредно колкото цигарите

Пушенето на пури излага на ефекта от същия вид вредни и причиняващи рак агенти, както и пушенето на цигари, обявиха специалисти.

Много пушачи на пури уверяват, че не поглъщат дима им и по тази причина твърдят, че пурите са здравословна алтернатива на цигарите.

Ново изследване обаче разкрива, че подобни твърдения са неоснователни и опасни, защото пушачите на цигари и пури поглъщат сравними количества карциногени, съобщиха агенциите ЮПИ и БТА.

Учените търсили 5 химични подписа от излагането на ефекта от тютюна у 25 500 пациенти. Анализът показал, че пушачите на пури, независимо дали пушат също цигари, или не, са с повишени нива на алкалоида котинин, веществото NNAL, кадмия и оловото в сравнение с непушачите.

Пушенето на пури излага на ефекта от същия вид вредни и причиняващи рак агенти, както и пушенето на цигари – заяви ръководителят на изследването, епидемиологът д-р Цзипън Чън от Американското управление за контрол на храните и лекарствата. – След като се вземе предвид разликата в честотата на пушенето, нивата на карциногена NNAL са сравними у пушачите на пури и цигари.

Данни на американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията сочат, че пушенето на пури се е удвоило между 2000 г. и 2011 г.

Щом като пушачите на пури не поглъщат дима им, трябва да се обърне по-голямо внимание на вредите от пасивното пушене, отбеляза специалистът по белодробни болести д-р Лен Хоровиц от нюйоркската болница “Ленъкс Хил”.

Снимка: Manos

loading...