Пушенето увеличава риска от заболяване на Алцхаймер

Пушенето увеличава риска от заболяване на Алцхаймер, твърдят изследователи.

При по-възрастните пушачи съществува значително по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер, според ново проучване.

Анализирайки предходни проучвания, учени от Великобритания са открили, че опасността при възрастните пушачи да се разболеят от Алцхаймер е значително по-голяма в сравнение с възрастните непушачи. При 79% от изследваните пушачи са били установени нарушения на паметта, пише агенция БГНЕС. Деменция и възрастово обусловен спад в умствените способности отново са били открити сред тях.

Данните не са статистически значими, но могат да се асоциират с появата и развитието на болестта на Алцхаймер, се казва в резултатите от изследването.

Тютюнопушенето може да причини деменция по същия начин, по който въздейства върху сърдечно-съдовата система, увреждайки кръвоносните съдове и променяйки кръвния поток. С напредване на възрастта това би могло да засегне и мозъчната тъкан.

Макар и малка, съществува разлика, според която настоящите пушачи са със значително по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с бившите пушачи. Изводът е, че с отказа от тютюнопушене се намалява и опасността от развитие на болестта.

Снимка: sxc.hu