Пушенето уврежда обонянието

За хората, които пушат съществува по-висок риск да загубят своето обоняние, според данни от проучване, представено пред американската Академия по отоларингология и Фондацията по хирургия на врата и главата, по време на годишната им среща.

Учените твърдят, че редовните пушачи стават нечувствителни дори към обичайните миризми от ежедневието, а пасивните пушачи са изправени пред опасността от хронични ларингити. Данните са от три изследвания, съобщи агенция БГНЕС.

Първото проучване е направено в Норвегия върху 2,294 лица. Според него между 12% и 27 % от пушачите са склонни да развият симптоми на обструктивна сънна апнея, хъркане и проблеми, свързани с проходимостта в носната кухина. Това означава, че отказването от цигарите би трябвало да бъде първата терапевтична мярка за пациенти със заболяване на горните дихателни пътища, е мнението на учените.

Второто изследване е на екип от Бразилия, който открива причинно-следствената връзка между пушенето и загубата на обонянието. В него са участвали 56 здрави доброволци. Било е установено, че пушачите и бившите пушачи от групата срещат по-големи затруднения в разпознаването на бутанол, вид алкохол широко използван в тестовете, поради специфичния му и силно изразен аромат. Авторите са достигнали до извода, че данните потвърждават, че тютюнопушенето променя способността за мириз.

Третото проучване засяга пасивните пушачи, причислени към групата от хора с “екологичен ларингит”. Авторите твърдят, че излагането на тютюнев дим, наред с другите алергени и замърсяването на въздуха, е сред основните причини за появата на ларингит. Експериментът е бил осъществен върху модел от животни в университета Дейвис, Калифорния. Те са били изложени на вторичен цигарен дим. Впоследствие са били отчетени симптоми на ларингит, кашлица и хронично прочистване на гърлото. Според изследователите и лекарите ларингитите се дължат на вирусна инфекция и “лоша хигиена на гласа”, но най-новите изследвания поставят акцент върху средата, наситена с тютюнев дим.

Снимка: sxc.hu