Пушене увеличава риска от артрит при жените

Появата на артрит при жените пушачки е по-вероятно, отколкото тези, които нямат този вреден навик, твърдят учените.

Пушенето на дори само няколко цигари на ден увеличават с повече от два пъти риска от развитие на ревматоиден артрит при жените, сочи ново изследване.

Проучване установи, че жените, които пушат между две и седем цигари дневно са застрашени двойно повече от заболяване на ставите и артрит, отколкото тези, които никога не са запалвали цигара.

Изненадващ факт е, че рискът от артрит остава двоен дори 15 години след прекратяване на вредния навик и пълното отказване на цигарите.

Неприятната болка в ставите може да продължи от месец до няколко години, като в много случаи тя дори се изостря, движението става трудно и болезнено.

Заболяването артрит обаче може да се появи във всяка възраст. Протича в остри и хронични форми с поражение на една или няколко стави. Причините може да са многобройни – ревматизъм, травма, нарушение на обмяната на веществата и други. Не е известно сигурно лечение, като обикновено то включва противовъзпалителни болкоуспокояващи или стероиди в периодите, когато болката се засили.

По време на проучването, извършено от учени от Стокхолм, Швеция, били изследвани 34 101 жени на възраст между 54 и 89 години. Около 220 от тях страдали от артрит, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Andrzej Gdula