Пълен отказ от сол не е полезно

сол

Диета без никаква сол засилва риска от инфаркт.

Според експерта гастроентеролог, професор Виталий Румянцев, пълният отказ от консумация на е изключително опасен за човешкия организъм. Това споделя той в интервю за руския вестник Вечерняя Москва.

Румянцев твърди, че за здравите индивиди безсолната диета е вредна. Въпреки че подобен начин на хранене може да доведе до значително отслабване, той причинява прекомерно увеличение на активността на нервните клетки, казва той.

Увеличена честота на свиване на кръвоносните съдове, появата на спазми и сгъстяването на кръвта са признаци на недостиг на сол в организма, които водят до значително повишаване на риска от инфаркт, изрежда професорът.

Ако човек обаче страда от високо кръвно налягане или проблеми с бъбреците, той трябва да се придържа към препоръчителната дневна ставка – до 5 грама, подчертава Румянцев.

Със солта не бива да се прекалява, но пълният отказ от нея може да доведе до сериозни последици за здравето.

И за да сте здрави и енергични, се нуждаете от редовна умерена физическа активност, като ходене пеша, около половин час на ден и балансирана диета, съветва още експертът.

Zdraven.bg напомня на всички, че сол се съдържа и в много от продуктите, които се продават в магазина, затова рядко има нужда да добавяте още сол към храната си, за да не надминете ежедневната доза, а прекаляването със сол вреди на сърцето и води до задържане на вода в организма.

Снимка на готварска сол: Кен Бойд