Пълна упойка при зъболечение на деца е само по лекарска преценка.

стоматологични уреди

Пълна упойка при зъболечение на деца се използва в редки клинични състояния, а не по желание на родителите.

Денталното лечение с пълна упойка при деца се прилага само при строги индикации и по лекарска преценка. То е крайна мярка, след като преди това се пробват всички други методи за повлияване. Ако те не работят, се пристъпва към лечение под обща анестезия.

Това обясни по Дарик радио доц. д-р Радосвета Андреева – ръководител на Катедрата по детска дентална медицина към Медицинския университет във Варна.

Лечението на зъби с пълна упойка се прилага при съвсем малки деца със значителна патология, или с определени диагнози като детска церебрална парализа, Даун синдром и аутизъм, или висока тревожност, посочи специалистът. От 2015 година до момента по този метод в Денталната клиника за деца са излекувани над 300 малки пациенти. Средната възраст е 4,4 години. 30 на сто от децата са лекувани след травми на зъбите.

Не при всяко дете има нужда да се прилага обща анестезия. Има спокойни деца без страх от зъболекар и те няма смисъл да се лекуват така. Дентофобията се среща все по-често, но трябва тя да е доказана от психиатър. Дори родителите да настояват, първо трябва да се пробва по рутинния начин, с техники за моделиране на поведението, при които има висок процент на успеваемост. Ако при три-четири посещения не се е получило, се прибягва до лечение при обща анестезия, обясни доц. Андреева.

Когато е под пълна упойка, на детето могат да се правят повече манипулации, но се изисква високо качество, стерилност, добра видимост, рентгенов контрол. Така детето може да се лекува едносеансово само с едно посещение. Специалистът увери, че пълната упойка не е опасна, прави се със задължителен предварителен преглед, като се предвиждат и преценяват всички възможни рискове.

Кариесите при най-малките възникват по много причини, сред които такива, свързани с бременността на майката – прием на лекарства, преживяване на инфекции, както и неправилно родителско поведение – дълго кърмене, намазан с мед биберон и др.

Кариесът не е статично състояние, той е процес, който може да се регулира и да не се стига до развитието му. За целта трябва да се поддържа добра орална хигиена, а приемът на сладшики да става с основните хранения, добави д-р Андреева.

Силанизирането също е полезен метод за запазване на детските зъби, твърди тя. Прилага се при деца на възраст между 5 и 9 години. Шестите постоянни зъби, които първи пробиват, са застрашени от ранно разрушаване. Силантите ги покриват и запечатват и така ги предпазват от разрушаване, посочи денталният специалист.

Процедурата е безболезнена и напълно безплатна. Във Варна тя се предлага от няколко стоматологични кабинета.

Снимка: East Midtown