Пълнени калмари със зеленчуци и моцарела по гръцки


пълнени калмари

Вкусна гръцка рецепта за пълнени калмари със зеленчуци и моцарела.

Представяме лесна, гръцка кулинарна рецепта за калмари, пълнени със зеленчуци, гъби, кашкавал и сирене моцарела, печени със зехтин и бяло вино, които се консумират със сос от мед, портокал, сушени домати и бренди. Приготвянето на вкусното морско ястие отнема около един час.

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг туби от калмари
200 г моцарела
100 г печурки
100 г тиквички
2 моркова
1 стрък праз лук
1 стрък целина
1 стрък босилек
100 мл бяло виното
50 г кашкавал
5-6 листа салвия
50 мл зехтин
черен пипер на вкус
сол на вкус

за соса:
80 г мариновани сушени домати
1 портокал
100 г арпаджик (мариновани бейби лукчета)
1 щипка канела
сок от половин лимон
1 с. л. мед
20 мл бренди
80 мл зехтин
черен пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Тубите калмари се почистват, измиват се и се бланшират около 30 секунди в 500 мл вода.

Морковите и тиквичките, нарязани на тънки ивици с дължина 7-8 см, се задушават около 2 минути в половината от зехтина. Добавят се нарязаните на ситно целина, гъби и праз. Посоляват се и се овкусяват с черен пипер.

Моцарелата се нарязва на едри парчета колкото е бройката на тубите калмари, които парчета се овалват в наситнените салвия и босилек.

Тубите калмари се пълнят със зеленчуковата смес и парче моцарела, като е желателно то да е по средата.

Калмарите се затварят с клечки за зъби и се пекат в тавичка с останалия зехтин и виното 20 минути в загрята на 180°С фурна.

Изваждат се, поръсват се с настъргания кашкавал и се запичат до златисто.

Сосът се приготвя, като портокалът се изстисква, а половината от кората се настъргва. Добавят се към останалите продукти за соса и се задушават в тиган със сгорещения зехтин, докато сосът се сгъсти.

Калмарите се сервират нарязани на филии и гарнирани със соса.

Източник и снимка: Кауфланд