Вкусна гръцка рецепта за пълнени калмари със зеленчуци и моцарела.
Представяме лесна, гръцка кулинарна рецепта за калмари, пълнени със зеленчуци, гъби, кашкавал и сирене моцарела, печени със зехтин и бяло вино, които се консумират със сос от мед, портокал, сушени домати и бренди. Приготвянето на вкусното морско ястие отнема около един час.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг туби от калмари
200 г моцарела
100 г печурки
100 г тиквички
2 моркова
1 стрък праз лук
1 стрък целина
1 стрък босилек
100 мл бяло виното
50 г кашкавал
5-6 листа салвия
50 мл зехтин
черен пипер на вкус
сол на вкус
за соса:
80 г мариновани сушени домати
1 портокал
100 г арпаджик (мариновани бейби лукчета)
1 щипка канела
сок от половин лимон
1 с. л. мед
20 мл бренди
80 мл зехтин
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тубите калмари се почистват, измиват се и се бланшират около 30 секунди в 500 мл вода.
Морковите и тиквичките, нарязани на тънки ивици с дължина 7-8 см, се задушават около 2 минути в половината от зехтина. Добавят се нарязаните на ситно целина, гъби и праз. Посоляват се и се овкусяват с черен пипер.
Моцарелата се нарязва на едри парчета колкото е бройката на тубите калмари, които парчета се овалват в наситнените салвия и босилек.
Тубите калмари се пълнят със зеленчуковата смес и парче моцарела, като е желателно то да е по средата.
Калмарите се затварят с клечки за зъби и се пекат в тавичка с останалия зехтин и виното 20 минути в загрята на 180°С фурна.
Изваждат се, поръсват се с настъргания кашкавал и се запичат до златисто.
Сосът се приготвя, като портокалът се изстисква, а половината от кората се настъргва. Добавят се към останалите продукти за соса и се задушават в тиган със сгорещения зехтин, докато сосът се сгъсти.
Калмарите се сервират нарязани на филии и гарнирани със соса.
Източник и снимка: Кауфланд