Пълнени калмари със сирене, яйце и булгур по гръцки

калмар

Вкусна гръцка рецепта за пълнени калмари със сирене, яйце и булгур.

Представяме гръцка кулинарна рецепта за калмари, пълнени със сирене, яйце, булгур, каперси, лук и чесън. Приготвянето на вкусното морско ястие е лесно и отнема около един час.

Необходими продукти за 4 порции:

4 бр. туби от калмари
160 г сирене
100 г булгур
30 г каперси
30 мл зехтин
1 яйце
2 скилидки чесън
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за соса:
40 мл зехтин
2 скилидки чесън
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сух риган
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Калмарите се измиват и почистват добре, след което се подсушават с помощта на кухненска хартия.

Булгурът се залива с 200 мл гореща вода, покрива се с капак и се оставя да набъбне.

Пресният лук, каперсите и магданозът се наситняват, а чесънът се намачква на паста с малко сол.

В купа се смесват булгурът, натрошеното сирене, магданозът, пресният лук, чесновата паста, каперсите и яйцето. Ако има нужда, се овкусява със сол и черен пипер.

Калмарите се пълнят със сместа. Отворите им се затварят с клечки, за да не излезе плънката. Намазват се с маслиново масло и се пекат в сгорещен грил тиган по 3–4 минути от всяка страна.

Чесънът за соса се наситнява и се запържва в сгорещено маслиново масло. Прибавят се лимоновият сок, риганът и сол на вкус.

Калмарите се нарязват, заливат се със соса и се сервират.

Източник и снимка: Кауфланд