Пълнени ябълки със сушени плодове

пълнена ябълка

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за пълнени ябълки със сушени плодове.

Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословен десерт – пълнени ябълки със сушени плодове, който се приготвя за около половин час. Рецептата е подходяща и за спазващите вегански режим.

Необходими продукти за 4 порции:

4 бр. ябълки
50 г краве масло (за веганите – маргарин)
3-4 с. л. кафява захар
сокът от 1 портокал
1 в. ч. десертно вино
50 г микс сушени плодове (стафиди, смокини, кайсии)
1 к. ч. орехови ядки
2-3 щипки индийско орехче
масло/маргарин за намасляване

Начин на приготвяне:

В тенджерка се разтопява маслото (маргарина), добавя се захарта и се карамелизира около минута. Залива се с изцедения портокалов сок и виното, разбърква се и се изчаква да кипне. Прибавят се нарязаните надребно сушени плодове и се задушават на тих огън около 10 минути.

Тенджерката се оттегля от огъня, слагат се натрошените орехови ядки, разбърква се и се овкусява с индийското орехче.

Ябълките се почистват и се издълбават. Подреждат се в намаслена тавичка и се пълнят с приготвената смес. Останалото количество от сместа се изсипва около ябълките и се пече 15–20 минути на 180º.

Източник и снимка: Кауфланд