Пълните деца са застрашени от недостиг на желязо

варени миди

Децата със затлъстяване и наднормено тегло са застрашени от недостиг на желязо, показва проучване.

Децата и младежите с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на значително по-висок риск от недостиг на желязо, показва проучване, цитирано от БТА.

Изследването е на специалисти по храненето от университета в Лийдс, Великобритания, се съобщава от учебното заведение на 10 април 2024 г.

Те са анализирали хиляди медицински изследвания от 44 държави, в които участниците са били на възраст под 25 години, а показателите на нивата на желязо и други витамини и минерали са отчетени заедно с теглото.

Експертите констатираха, че недостигът на желязо е свързан както с поднормено, така и с наднормено тегло при децата и юношите.

За разлика от това, недостатъчни нива на цинк и витамин А са наблюдавани само при деца с поднормено тегло. На базата на това изследователите правят заключение, че проблемът при малчуганите с наднормено тегло вероятно се дължи на възпаление, което нарушава механизмите, регулиращи усвояването на желязото.

Недостигът на желязо при децата влияе отрицателно върху мозъчната функция, включително вниманието, концентрацията и паметта, а също може да увеличи риска от заболявания като аутизъм и др., казват учените.

Този проблем вече е признат при възрастните, страдащи от затлъстяване, но това изследване е първото, което разглежда връзката с него при децата, отбелязват изследователите.

„Връзката между недохранването и микроелементите, които са от решаващо значение за растежа и развитието на малчуганите, е добре установена, но по-малко се знае за риска от недостиг на желязо, витамин А и цинк при деца и юноши с наднормено тегло или затлъстяване, което го прави скрита форма на недохранване“, казва Сяомин Тан, който е водещ автор на изследването.

„Нашето изследване е изключително важно, особено при голямото разпространение на затлъстяването сред децата. Надяваме се, че то ще доведе до по-голямо признаване на проблема от здравните специалисти и до подобрения в клиничната практика и грижите“, допълва Тан.

Данните от проучването са публикувани в изданието „BMJ Global Health“ на 10 април 2024 г.

Сред най-богатите източници на желязо са спанак и миди.

Снимка на ястие с варени миди: Inma Gar / Pixabay