Пълнозърнести храни за здраво сърце, но не и срещу рак

Учените доказаха, че хапването на пълнозърнести храни е полезно за сърцето, но не откриха да помага срещу рак.

Яденето на пълнозърнести храни изглежда дават добри резултати за намаляване на смъртността при болести на сърдечно-съдовата система, но не влияят върху риска от рак, сочи американско изследване.

Проучването е проведено от учени от факултета по обществено здраве в Харвард, САЩ, които са анализирали резултати от наблюдения върху 74 341 жени за периода от 1984 до 2010 и 43 744 мъже от 1986 г. до 2010 година.

Всички участници в началото на изследването са били в добро здраве, без никакви признаци за рак или сърдечно-съдови заболявания, отбелязва агенция АФП, цитирана от агенция БГНЕС.

Учените са констатирали, че хората, хранещи се с пълнозърнести храни намаляват риска да умрат от сърдечно-съдови заболявания, като се вземат предвид други фактори като възраст, индекс на телесна маса и тютюнопушене.

Изследователите са изчислили, че 28 грама пълнозърнести храни дневно намаляват с 5% смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това обаче не се отнася за риска от рак, където такава зависимост не се наблюдава.

Снимка: Джесика Спенглър