Пълнолуние пречи на съня

Хората наистина спят лошо при пълнолуние, показва проучване.

Учените за пръв път успяха да потвърдят, че лунният цикъл наистина влияе на самочувствието на човека, което се проявява в проблемите със съня при пълнолуние, възникващи заради намаляването на активността на човешкия мозък по време на дълбок сън с 30%.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието Current Biology.

Изглежда, че лунният цикъл действително влияе на човешкия сън, даже когато той не вижда Луната и си няма и понятие от нейната фаза. Нашата работа е първото научно свидетелство, че лунният цикъл може да управлява човешкия сън. Ние успяхме да достигнем до това с помощта на метод на наблюдение, който “изтрива” чувството за време у човека, заяви Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария, цитиран от агенция БГНЕС.

Кайхонен и неговите колеги са наблюдавали работата на мозъка и съня на около 30 доброволци, които са прекарали няколко дни в лабораториите, където не е имало часовници и прозорци. Участниците в експеримента не са били ограничени при избора на храна или дейности – учените само взимали кръвни проби, за да следят за промените в хормоналния баланс. Когато доброволците са лягали да спят, неврофизиолозите са оценявали дълбочината на техния сън и са следили за активността на техните неврони и движението на очите.

Първоначално учените даже не са мислили, че лунните цикли могат да влияят на човешкия сън. Те са се опитвали да разберат как се е променял биоритъма на хората при отсъствието на цикъла ден и нощ. След като са анализирали данните и са ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, учените са открили, че доброволците са спали най-зле по време на пълнолуние.

Участниците в експеримента са спали средно по 20 минути по-малко и са губели по пет минути повече, за да заспят при пълнолуние. Според изследователите това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета. При следващите си експерименти Кейхонен и неговите колеги планират да намерят невроните, управляващи “лунните цикли” и да установят, каква роля играят в работата на организма.

Снимка: Jongenz

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение с великолепното изпълнение на българската народна песен Изгряла е месечинка: