Първа трансплантация на глава

Вярвате или не, присаждат главата на руснак върху ново тяло.

Световните учени са в очакване на първата трансплантация на човешка глава. Това не е сюжет от научно-фантастичен филм или първоаприлска шега. Вижте и видеото в края на материала!

Руснак, страдащ от фатално заболяване, е на път да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена, пише пише британския вестник Daily Mail.

Компютърният учен Валери Спиридонов заяви, че е готов да се довери на хирурга д-р Серджо Канаверо, с който планират трансплантацията от две години.

По време на 36-часовата хирургична интервенция д-р Канаверо ще “отреже” главата на Спиридонов и ще я присъди върху здраво тяло.

Решението ми е окончателно и не планирам да го променя, заяви 30-годишният руснак, страдащ от рядка мускулна атрофия.

Дали се страхувам? Разбира се, че съм изплашен. Но това не само, че е много страшно, но и много интересно, каза Спиридонов в дома си във Владимир, градче на 120 км източно от Москва. Той сподели още, че няма възможност за избор. Ако не опитам този шанс, съдбата ми ще бъде трагична. С всяка година състоянието ми се влошава, разказа той.

Италианският специалист разкри пред американската телевизия CNN, че е получил много писма от хора, които се интересуват от процедурата, но първите пациенти ще бъдат хората, страдащи от заболяване на мускулна маса. Според Канаверо вече съществуват всички необходими техники за трансплантация на глава.

Първата трансплантация на глава на маймуна е направена преди 45 години. Според критиците обаче плановете на д-р Канаверо са “чиста фантазия”. Италианецът дори е сравняван с измисления герой от романа на ужасите д-р Франкенщайн.

Трансплантацията на глава, планирана за 2016 година, ще бъде извършена за 36 часа и ще струва 7,5 милиона долара, уточнява агенция БГНЕС.

Ето и кратка презентация как е възможна първата трансплантация на човешка глава [на английски]:

Снимка: frankieleon