Първият български коледен филм Smart Коледа е по кината

Smart Коледа

Първият български коледен филм Smart Коледа е по кината от 30 ноември 2018 г.

Семейната комедия Smart Коледа е първият български коледен филм с премиера в българските киносалони.

Филмът разказва за едно съвременно момче, 9-годишния Марти, който е увлечен от компютърните игри и социалните мрежи. То безкрайно се отегчава от коледния дух, завладял малката му сестричка на Бъдни вечер, а родителите му спретват уютна трапеза, единственото за да си направят щастливо семейно селфи за своите родители.

Когато двамата със сестра му заспиват, в стаята влизат елфи, които събират писмата за добрия старец. Момчето ги проследява през вълшебен портал и попада в работилницата на Дядо Коледа, където Елфите не смогват с графика и са на път да се провалят.

Момчето успява да убеди Дядо Коледа да модернизират с дигитална техника и оглавява Работилницата, измествайки стария ръководител Работливко. След доста усилия Марти успява да научи Елфите да работят със смарт технологиите, обаче вместо да работят с тях, те се пристрастяват към Елфбука и игричките…

Smart Коледа разкрива магията на човешките взаимоотношения и как прекомерното стоене пред компютъра ни отчуждава. Смарт технологиите са чудесно нещо, когато ги използваме по предназначение и малко опасни, когато прекаляваме с тях.

Smart Коледа

В главната роля на малкия Марти е Константин Гергинов, познат ни от сериала на bTV Скъпи наследници. В ролята на Дядо Коледа е Кръстю Лафазанов, елфът Работливко се играе от Калин Врачански, а сред останалите актьори се отличават Константин Лунгов от ХаХаХа ИмПро Театър, Константин Икономов, Радослава Неделчева, Николай Бранзалов, Станислав Пеев, Васил Димитров, Живко Джуранов, Стефания Колева. Поли Генова и Орлин Павлов също имат специално участие във филма.

Сценарист и режисьор е Мария Веселинова, за която това е първата пълнометражна продукция.

Продукцията Smart Коледа е спечелила пълно държавно финансиране в размер на от 610 000 лв. чрез Националния филмов център пред декември 2014 г. Снимачният му период започва през 2016 г. и е окончателно завършен в началото на 2018 г.

Smart Коледа

Изпълнен с песни и настроение, Smart Коледа е най-подходящ за децата от първи до пети клас, но е забавен и за техните родители. Във филма има няколко директни и недвусмислени послания към малчуганите: че прекаляването със сладки и бонбони е вредно, че трябва да се спортува, как да ползваме безопасно интернет и че трябва да бъдем добри.

Smart Коледа е необходим филм. Излиза във времето, когато всички очакваме празника на Рождество Христово. Всеки очаква близките си хора. Това усещане имах и аз във филма, въпреки че имаше смарт устройства и технологии. Искахме да направим нещо хубаво за хората, да им стане истински приято за празниците, споделя Кръстю Лафазанов за продукцията.

Премиерата в родните киносалони на Smart Коледа, който се разпространява от Лента, е 30 ноември 2018 г.: