Първи бебета, покосени от Зика в Европа и САЩ

тигров комар

В Испания се роди първото в Европа бебе с вируса Зика, а в Ню Йорк – първото в САЩ.

Болничните власти в испанския град Барселона съобщиха на 25 юли 2016 г., че се е родило бебе с микроцефалия, предизвикана от вируса Зика, предадоха агенциите АФП и БГНЕС.

Три дни по-рано, на 22 юли 2016 г., болничните власти в Ню Йорк обявиха също, че е родено бебе със симптоми на микроцефалия, като майката била инфектирана с вируса Зика в район, където разпространението на Зика е масово. Бебето също било с положителен тест за Зика, събощи телевизия NBC.

По данни на американския Център по контрол на заболяванията в САЩ са се родили досега 12 бебета със симптоми, свързани със Зика, вкл. в щата Ню Джърси, но това е първото официално потвърдено. Съобщава се също за бебета, родени от майки, заразени със Зика, които засега не показват симптоми на заболяването.

Десетки хиляди бебета може да се родят с увреждания, предизвикани от вируса Зика в рамките на епидемията, преминаваща през Латинска Америка и Карибския район, обявиха изследователи.

Математически проекции предполагат, че около 93.4 милиона души може да се заразят с вируса, между тях и 1.65 милиона бременни жени, преди избликът на Зика да затихне, пише списание Nature Microbiology.

Вирусът Зика се предава от тигрови комари, които обитават и България.

Снимка: Ю-Чан Чен