Първи летовник с коронавирус на българското Черноморие почина

къмпинг Градина

Почиващ на къмпинг “Градина” е първата фатална жертва с потвърден случай на Ковид-19 на българското Черноморие.

41-годишният софиянец от къмпинг „Градина”, който бе приет в УМБАЛ-Бургас с коронавирус, е починал сутринта на 17 юни 2020 г., съобщи БНР-Бургас, като се позовава на изпълнителния директор на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски.

“Почина днес сутринта (ред.: на 17 юни 2020 г.). Беше в много тежко състояние, още при приемането беше на кислородотерапия. Дори и в първите 24 часа след това беше и интубиран. Постоянно се влошаваше, нямаше никакво подобрение при него. Още първият скенер, който направихме, показа, че белият му дроб е поразен. Почти нямаше дишане. Направихме всичко възможно, но се стигна до този край. Оплакванията му са започнали още преди 5 дни до една седмица преди да дойде при нас. Не мога да кажа дали е било късно, защото не знам дали е бил лекуван някъде и дали се е влошил като е пристигнал на морето”, уточни д-р Миразчийски.

Хората трябва да продължават да спазват противоепидемичните мерки, призова той. Да носят предпазни средства, да спазват дистанция и задължителната дезинфекция, е категоричен д-р Бойко Миразчийски. Това е втори смъртен случай на инфектиран с Covid-19 в Бургас.

Историята в резюме: Именно на къмпинг „Градина” беше регистриран първият случай на заразен с коронавирус на къмпинг у нас. Една от стотиците каравани там била на 41-годишен софиянец, съобщи в репортаж Нова телевизия на 11 юни 2020 г.

Къмпинг „Градина” се намира само на 30 км от Бургас, в залива между Черноморец (на 3 км от морското селище) и Созопол (на 4 км от античния град).

На 9 юни 2020 г. часа мъжът е бил хоспитализиран с диагноза двустранна бронхопневмония. На 10 юни 2020 г. е приведен в реанимация, направена му е кислородна терапия, а вирусът е потвърден и с PCR тест.

Според здравните власти мъжът е пристигнал на морето, след като вече е имал признаци на заразата.

Няколко дни по-рано мъжът пристигнал на Кайт къмпинг „Градина”, където била караваната му. „Този човек си е тръгнал. Почувствал се е зле още в София и е решил, че слънцето и морският въздух ще му повлияят добре и ще се възстанови”, каза д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ-Бургас.

Състоянието му обаче се влошило и негов съсед по каравана го транспортирал до бургаската болница.

„Няма придружаващи заболявания. С двустранна бронхопневмония е. От снощи е приведен в реанимация, тъй като състоянието му се е влошило”, посочи още Паздеров.

Служители на къмпинга днес отказаха да дадат подробности. „Не знам, нещо му беше лошо на човека”, каза Ивайло, който е служител на къмпинга.

Запитан дали е извършвана някаква дезинфекция от страна на здравни власти, той отговори: „Ако при колегата са идвали – да, но официално мисля, че трябва да дойдат”.

„В същия ден, когато е установен единственият контактен – неговият приятел, е направено предписание на собственика да се извърши дезинфекция около тази каравана, около другата каравана и на целия къмпинг”, заяви д-р Георги Паздеров.

Мъжът, който е транспортирал болния до Бургас, е поставен под 14-дневна карантина в собствената си каравана.

В къмпинг „Градина” не знаят за болния.

„Притеснително е, но все пак, спазваме условия на хигиена. Не се доближаваме много до хората, с предпазни средства работим”, каза Николай, който е работник.

„Къмпингът е голям, не знам къде е бил заразеният”, коментира Калоян – летовник.

От Регионалната здравна инспекция са установили на място, че караваните разполагат с индивидуални санитарни възли и това им дава надежда, че болният е контактувал с малко хора.

Снимка на къмпинг „Градина”: Хр. Стоянов, Wikipedia