Първи случай на морбили в България от 2 години

морбили

Първи случай на морбили регистрира Националният център по заразни болести.

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Случаят е от София и е потвърден в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, съобщиха за БНР от лабораторията.

Заразеният пациент е дете на 4 години. Информацията потвърди ръководителят на Националната референтна лаборатория по морбили, паротит и рубеола към НЦЗПБ доц. Стефка Крумова.

Доц. Крумова допълва, че детето е в добро общо състояние, не е хоспитализирано и се възстановява в домашни условия. Насочено е за изследване в лабораторията след лекарски преглед поради клиничната симптоматика, която е била налице. Има данни, че е било имунизирано с една доза от ваксината.

Доц. Крумова бе категорична, че в страната постоянно се осъществява надзор за морбили и през последните месеци той е засилен заради обявената епидемия в съседна Румъния.

За България това е първи случай на заболяването от две години насам. През миналата 2023 година в страната ни не е регистриран нито един случай на морбили.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, пише в сайта PlusMen.bg, създаден в рамките на информационна кампания на Министерството на здравеопазването, свързана с ползите от ваксините.

Причинител на заболяването е морбилният вирус Morbillivirus morbillorum. Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Морбили е една от най-заразните болести. В България задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва на 13-месечна възраст и при навършване на 12-годишна възраст.

Стайна температура и пряка слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано състояние той запазва инфекциозната си активност от няколко месеца до няколко години.

Диагнозата на морбили се поставя на база клинично протичане на заболяването, на епидемиологични данни за имунизационно състояние (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили.

За потвърждаване на диагнозата се използва доказване на специфични антитела, изолиране на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК.

Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, кихане, хрема, сълзотечение, светобоязън, груба, неповлияваща се от обичайното лечение кашлица и температура, достигаща до 38,5-39 ⁰С.

Децата стават апатични, плачливи, губят апетит. След кратко понижение или нормализиране температурата отново се повишава до 39-40 ⁰С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива етапно, като първоначално обхваща лицето (около носа и зад ушите), шията и горната част на гръдния кош. След това ангажира тялото и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта.

Най-честите усложнения след преболедуване на морбили са:

  • ушна инфекция, която може да доведе до загуба на слуха и глухота;
  • диария;
  • пневмония – основна причина за смърт от морбили;
  • енцефалит – водещ до гърчове и умствена изостаналост;
  • подостър склерозиращ паненцефалит – много рядко усложнение, водещо до смърт.

30% от преболедувалите морбили развиват усложнения.

След преболедуване е характерна продължителна обща слабост, безсилие, повишена уморяемост.

Няма специфично лечение за морбили, пише европейският портал за ваксиниране vaccination-info.europa.eu. Повечето хора се възстановяват с поддържащо лечение, което може да включва хидратация и лекарства против повишена температура. Използват се различни мерки, за да се избегне по-нататъшното разпространение на морбили, например карантина в домашни условия както за болния, така и за близките му с несигурен статус на ваксинация.

Антибиотиците не са ефективни срещу морбили, защото заболяването се причинява от вирус. Въпреки това, антибиотиците често се използват за лечение на усложнения с бактериални инфекции, които могат да се развият поради морбили, като пневмония и ушни инфекции.

Единствената защита срещу морбили е ваксинацията.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола.

Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от 8:30 до 17:00 часа в делничните дни.

Снимка на дете с морбили: Dave Haygarth / Flickr