Първи смъртен случай в ЕС след употреба на електронни цигари

електронна цигара

Белгия съобщи за първи смъртен случай заради пушене на електронна цигара.

18-годишен белгийски младеж почина от дихателна недостатъчност, която според властите се дължи на пушене на електронна цигара с течност. Момчето е пушило от електронна цигара, в която се е съдържало и веществото канабидиол.

“Връзката с електронната цигара е установена. При този пациент няма друго обяснение за толкова тежка пневмония”, каза министърът на здравеопазването на Белгия Маги де Блок, запитана от депутати на 14 ноември 2019 г., предаде агенция БТА.

Въпросът беше зададен на пленарна сесия в Камарата на представителите, след като няколко белгийски медии съобщиха за смъртта на 18-годишния Рафаел от Брюксел, който пушел електронна цигара с течност, съдържаща съединение от канабиса – канабидиол (СВD) – молекула с успокояващи свойства, която не е упойваща и не е забранена от закона, но на черния пазар може да се продава смесена с вредни съставки.

Рафаел, на 18 години, от Брюксел. За рождения си ден получава като подарък електронна цигара с течност, разказва БНТ. Младежът няма здравословни проблеми, тренира ръгби и няколко седмици пуши цигарата със стандартна течност.

Младежът решава да изпробва такава с канабидиол – съединение на канабиса, което не е забранено от закона. Скоро след това получава остра дихателна недостатъчност и изпада в кома. Лекарите не успяват да го спасят.

“Не открихме никакви заболявания, които обичайно биха причинили толкова остра дихателна недостатъчност. Нямаше предпоставки за заболявания на белите дробове”, казва д-р Люк-Мари Жаке, завеждащ интензивно отделение.

Според лекарите, цигарата, която момчето е пушило, освен канабидиол, е съдържала големи количества ацетат на витамин Е. Приеман като хранителна добавка, витамин Е е безвреден, но според американски учени, продължително вдишване на този ацетат може да доведе до заболявания.

В САЩ вече има близо 40 регистрирани случая на починали след употреба на електронни цигари с течност хора, като за първия смъртен случай е съобщено на 24 август 2019 г.

Снимка на електронна цигара: Линдзей Фокс