Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари

Регистрираха първи смъртен случай заради пушене на електронна цигара в САЩ.

Здравните власти в щата Илинойс съобщиха за смъртта на пациент, развил тежка белодробна болест, след като е пушил електронна цигара, съобщиха световните информационни агенции.

Данните за починалия пациент са оскъдни. След използване на електронна цигара, мъжът бил приет в болница в Илинойс с белодробно заболяване, което здравните власти нарекоха “необяснимо”, съобщава BBC на 24 август 2019 г.

В щата се проверяват още 21 случая. Пациентите са предимно мъже на възраст между 17 и 38 години. Засегнатите имат сходни симптоми – кашлица, задух, умора. При някои заболяването е съпроводено с повръщане и диария.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията обявиха, че 193 души в 22 щата са развили тежки белодробни заболявания след употреба на електронна цигара, макар и връзката още да не е категорично доказана. Състоянието им наподобява травма при вдишване, сякаш белите дробове реагират на разяждащо вещество. Симптомите са кашлица, задъхване, изтощение и в някои случаи диария и повръщане.

Все още не е ясно коя съставка причинява усложненията. Електронните цигари са без многобройните канцерогенни съставки при горенето на тютюна, като катран и въглероден оксид. В парата обаче има фини частици, които навлизат в белите дробове, а ефектът им още не е изучен. Много от тях са “потенциално токсични”, предупреди доклад на Американската академия на науките през 2018 година.

Снимка на електронна цигара: Хорст Винклер