Първо 3D цветно рентгеново изображение на човек


3D

Създадоха първото 3D цветно рентгеново изображение на човек.

Учени от Нова Зеландия извършиха първото 3D цветно рентгеново изображение на човек със скенер на компанията MARS Bioimaging, базиран на технологията Medipix3, разработена в CERN.

Използваната техника обещава да подобри областта на медицинската диагностика.

Това съобщи европейската лаборатория по физика на CERN на 10 юли 2018 г., която е допринесла за новата технологията на изображение.

Новото устройство, базирано на традиционния черно-бял рентгенов лъч, включва система за проследяване на частиците, разработена за Големия адронен колайдер на CERN, който през 2012 г. откри неуловимата частица Higgs Boson.

Учените – баща и син Фил и Антъни Бътлър от университетите в Кентърбъри и Отаго в Нова Зеландия, прекараха десетилетие в изграждане и усъвършенстваха своя продукт.

Medipix е серия чипове за четене на частици и откриване. Оригиналната концепция на Medipix е, че работи като камера, като открива и отчита всяка отделна частица, която поставя пикселите на изображението, когато електронният затвор е отворен. Това позволява висококачествени, висококонтрастни и много надеждни изображения, което го прави уникален за приложения за обработка на изображения, особено в областта на медицината.

Тази техника за цветно рентгеново изображение може да направи по-ясни и по-точни снимки и да помогне на лекарите да поставят на пациентите си по-точни диагнози, се казва в изявление на CERN, цитирано от агенция БГНЕС.

Технологията позволява да се направят изображения с висок контраст и резолюция. Според CERN изображенията ясно показват разликите между костите, мускулите и хрущялите, но също така и положението и размера на раковите тумори.

На снимката: Триизмерно изображение на глезен, изгледано отстрани, където меките тъкани (оцветени в червено) са направени полупрозрачни, за да покажат костите (бели) и липидния (жълт) материал в глезена.

Снимка: MARS Bioimaging

loading...