Пърженето на месо на газов котлон е по-вредно отколкото на електрически

Пърженето на месо на газ е по-вредно за здравето на готвачите отколкото пърженето на електрически котлон, става ясно от резултатите от изследване на списание Occupational and Environmental Medicine.

Пушекът при пърженето на храни на висока температура бе класифициран наскоро като “вероятно канцерогенен” от Международния център за изследвания върху рака към Световната здравна организация.

Учени от Университета за наука и технологии в Трондхайм, Норвегия, са направили сравнение между пържене на стек на газ и на електрически котлон, с маргарин или със соево олио, съобщи агенция БГНЕС. Опитът се състоял в това да се пържат 17 говежди стека от по 400 г всеки в продължение на 15 минути в кухня, оборудвана с абсорбатор при условия, подобни на тези в кухнята на западноевропейски ресторант.

Учените са мерили концентрацията на полициклични ароматни въглеводороди и алдехиди, които се считат за канцерогенни замърсители, както и за ултрафини частици, които са токсични за белите дробове.

Според учените най-високите нива на нафтален (полицикличен ароматен въглеводород)са установени при пържене с маргарин на газов котлон. Най-високи нива на алдехиди са установени при пържене на газ без значение с каква мазнина. Пак при пържене на газ се отделят и най-високи концентрации на фини частици, което се смята, че е свързано с пламъка на газа, а не със самото пържене.

Снимка: sxc.hu