Пърженото води до рак

Пържената храна е токсична за кръвта и води до рак на дебелото черво.

Пържената храна причинява рак на дебелото черво, предупреждават от учени от Университета на Масачузетс в САЩ.

Това е първото проучване, спонсориран от Министерството на земеделието на САЩ, в което учените си поставят за цел да изследват влиянието на консумацията на мазнина за пържене върху възпалителните заболявания на червата и рака на дебелото черво като използват животински модели.

Лекарите са провели експерименти с мишки, спонсориран от Министерството на земеделието на САЩ. Те са хранели гризачите с рапично масло, което се използва широко за приготвянето на популярните фаст фууд из цял свят.

Учените са установили, че пържената в растително масло храна води до разпространението на токсични елементи в кръвоносната система. Това, на свой ред, провокира растежа на туморите.

Те предупреждават, че хората, които имат проблеми с дебелото черво и със стомаха като цяло, трябва да се откажат от пържената храна.

„Консумацията на такава храна от хора с чревни заболявания или рак на дебелото черво може да направи така, че болестта им да стане още по-агресивна“, заяви ученият Годун Чжан от Масачузетския университет, цитиран от Science Daily.

Резултатите от проучването за вредата на пържената храна и риска от рак са публикувани в специализираното издание Cancer Prevention Research на 23 август 2019 г.

Снимка на пържено месо и пържени картофи: Лари Уайт