Пясъкът на плажа и здравето на кожата

пясък на плажа

Представяме плюсовете и минусите на морския пясък за ефекта върху кожата на човек.

Повечето от нас прекарват своята отпуска на плажната ивица – било под слънцето, чадъра или барчето на плажа. Каква е връзката между пясъкът на плажа и здравето на кожата?

Предлагаме част от едно изключително полезно интервю на Ники Кънчев с д-р Диди Серафимова, гл. асистент в катедра “Кожни болести” в Медицинския университет в София, излъчено по Дарик радио, относно плюсовете и минусите на морския пясък за здравето.

В какво състояние са пясъците по българското Черноморие?
Много ми е трудно да кажа, че са в добро състояние. Въпреки че през последните години се опитват да ги поддържат, все пак си мисля, че е доста рисковано да оставаш дълго време завит в пясъка или правейки пясъчни замъци и след това да не си изплакнал кожата си достатъчно добре. Дори да не са толкова значителни рисковете и да не са съпоставими с ефектите на слънцето, отчасти и на морската вода, все пак пясъкът също крие своите рискове, защото той е в състояние да задържа хиляди нечистотии и голяма част от тях са такива, които ние не можем да видим с просто око.

Какви болести можем да пипнем от пясъка?
Пясъкът е резервоар на всякакви биологични агенти – бактерии могат да се задържат, гъбички, които са устойчиви години наред, инсекти – т.е. вид насекоми. Можем да добавим това, че пясъкът е една изключително добра отразяваща повърхност за ултравиолетовите лъчи, така че ако сме на пясък, дори да сме под сянка, трябва да се съобразяваме, че голяма част от ултравиолетовите лъчи се отразяват от него и също ни влияят.

А нещо положително за пясъка. Знаем за калните бани, например тези в Поморие?
Би могло да се направи една груба аналогия. Пилинг ефектът да кажем на пясъка, лекият масажиращ ефект, но аз не съм привърженик на този тип процедури или този тип поведение.

Забелязал съм, че ако имаме някакъв кожен проблем, когато сме на морето той изчезва. Лекуват ли слънцето, морето и пясъкът кожни болести?
Да, така е. Тук си много прав. Това е нещо, на което ние обръщаме изключително внимание. В стремежа си да предпазим хората и да ги защитим от вредното въздействие на слънцето, случва се понякога ние да неглижираме, да пренебрегваме до голяма степен неговите благоприятни и положителни ефекти. Има цели течения на лечение на кожни заболявания, които се описват като хелиотерапия – слънцелечение, или хелио и таласотерапия – лечение със слънце и море. Има редица кожни заболявания, при които такъв тип лечение е водещото в терапевтичните схеми. Бих могла да посоча псориазис, бих могла да посоча атопичен дерматит, витилиго. В първа линия на нашите терапевтични средства е съобразяването на летните почивки и възможностите да се излезе на слънчево облъчване.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 40 български песни за любимото лято:

Снимка на пясък на плажа: skeeze