Работа в офис състарява кожата

Ето как работата в офис състарява кожата повече от очакваното.

Ако човек работи по цял ден в офис, а в добавка полага и извънреден труд, ще си осигури евентуално допълнително заплащане, но и нещо по-сигурно – по-бързо състаряване, отколкото си представя.

Това предупреждават британски експерти, цитирани от в-к Daily Express и агенция БТА.

Според Джил Зендър – основател на клиника за кожно подмладяване, седенето и работата на бюро са пряко свързани със стареенето. Стойката с леко наведена напред глава над клавиатура или лаптоп води до скъсяване на шийните мускули.

В тази поза се увеличава и гравитационното притегляне върху долната челюст, което води до появата на двойна брадичка.

За да се избегнат неблагоприятните ефекти от продължителното гледане надолу при работа на бюро, е препоръчително екранът на компютъра или лаптопа да е позициониран правилно.

Стресът в офиса е натоварващ и за кожата.

Предишно изследване на учените е показало, че стресовото състояние вреди на важна ДНК в телесните клетки. Под напрежение се засилва секрецията на мастните клетки. Неблагоприятният резултат е появата на т.нар. “старческо” акне.

В случая препоръчителна е петминутна разходка извън офиса, поне веднъж дневно. Краткото време на открито повишава нивата на витамин D, а така се стимулира производството на важните за младежкия вид на кожата еластин и колаген.

Снимка: Jeff Wilcox