Работа след пенсия носи здраве


пенсионери

Работа дори след пенсионира носи повече здраве от бездействието.

Възрастните хора, които след пенсионирането си продължават да работят, се радват на по-добро физическо и психическо здраве от тези, които спират с трудовата си дейност, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване, цитирано от агенция БТА.

Данните от проучването на специалисти от университета на Мериленд показват, че работата в същата сфера на дейност, както преди пенсионирането, се отразява най-добре на психическото здраве на хората. По-малко задоволителна е службата в различна от досегашната сфера.

За целите на изследването авторите му са интервюирали 12 189 души на възраст между 51 и 61 години на всеки две години в рамките на 6-годишен период.

Изследваните лица трябвало да отговарят на въпроси за здравето, финансите, работата и пенсионирането си.

Специалистите са установили, че хората, които продължават да работят и след пенсия, страдат от 17 процента по-малко заболявания в сравнение с връстниците си, отказали се напълно от трудова дейност.

Оказало се също, че психическото здраве на работещите пенсионери е с 31 процента по-добро от това на хората, които спират да работят.

Снимка: Сава Маринкович

loading...