Работещите в авиацията по-често страдат от някои видове рак

пилоти

Стюардесите и пилотите са по-често засегнати от някои видове рак.

Летящият персонал на американските авиокомпании по-често е засегнат от някои видове рак – на тироидната жлеза, на кожата, на гърдата, в сравнение с общото население на САЩ, сочат резултатите от актуално изследване.

По-голямата честота на раковите заболявания може да е свързана с годините, прекарани на борда на самолети.

Според учени от Харвардския университет малко повече от 15 на сто от участвалите в изследването 5366 служители от летящия персонал вече са били диагностицирани с ракови заболявания, съобщава агенция БТА.

Като взели под внимание възрастта, учените констатирали, че сред членовете на екипажа е налице по-голяма честота на някои видове рак, включително рак на гърдата – 3,4 процента, при 2,3 процента за общото население, рак на шийката на матката – 1 процент, при 0,7 процента за общото население, рак на стомашно-чревния тракт – 0,47 процента, при 0,27 процента за общото население, рак на тироидната жлеза – 0,67 процента, при 0,56 процента за общото население.

Изследването открива връзка между всяко 5-годишно увеличаване на работата на стюардеса на борда на самолет и различен от меланом рак на кожата.

За сметка на това продължителността на работата на борда на самолет изглежда не е свързана с рака на гърдата, на тироидната жлеза и с меланом, но е свързана с увеличен риск от рак на гърдата за жените, които нямат деца или са родили 3 или повече деца.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Environmental Health и в уебсайта на Училището по обществено здраве към Университета в Харвард.

Снимка на пилотска кабина: Condor.com