Радиацията от смартфоните увеличава риска от рак

говорене по мобилен телефон

Радиацията, която излъчват мобилните телефони и таблети, многократно увеличава риска от рак, предупреждават експерти.

Мобилните телефони представляват много реална опасност за здравето на човека, твърди ново проучване, публикувано в световните медии.

Радиацията от безжични устройства като телефони и таблети може да бъде свързана с редица рискове за здравето – от рак до заболявания на мозъка като например Паркинсон и Алцхаймер, посочват учени.

Според изследователите радиацията от мобилните причинява дисбаланс или т.нар. оксидативен стрес в тялото, който е тясно свързан с дегенеративни заболявания.

Новото изследване е преглед на експерименталните данни за ефектите на радиочестотната радиацията в живите клетки – основно как мобилните телефони могат да увредят ДНК -то на човека.

Д-р Игор Якуменко от Националната академия на науките на Украйна твърди, че оксидативният стрес от излагане на радиочестотна радиация може да обясни връзката между безжичните устройства и рака. Според него продължителна употреба може да причини и малки неразположения като главоболие, умора и раздразнение на кожата, казва той.

Аргументът на учения е базиран на това, че когато нивата на реактивни кислородни видове се увеличават драстично, това може да доведе до значително увреждане на клетъчните структури – известно като оксидативен стрес.

Статията посочва, че реактивните кислородни видове често се произвеждат в клетки, вследствие на агресивна среда, но те могат да бъдат провокирани от обикновена безжична радиация.

Тези данни са ясен знак за реалните рискове от този вид радиация върху здравето на хората, каза д-Якуменко, цитиран от агенция БГНЕС.

Той предупреди пред изданието New York Daily News, че използването на телефона по 20 минути на ден в продължение на 5 години увеличава риска от тумор на мозъка почти тройно.

Използването на телефон по час на ден четири години поред вдига риска от тумори от три до пет пъти.

Снимка: Мариан Лазаревски