Радон причинява инсулт

радон

Изследване свързва излагането на радон с повишен риск от инсулт.

Изследване показва, че излагането дори на умерени нива на радон – невидим радиоактивен газ без мирис, който е втората водеща причина за рак на белия дроб, е свързано с повишен риск от инсулт, обяви Американската академия по неврология в съобщение на 31 януари 2024 г., цитирана от БТА.

Изследването е публикувано в медицинското списание на Американската академия по неврология „Neurology“ на 31 януари 2024 г.

Изследвайки излагането на радон при участнички на средна и по-напреднала възраст, авторите му са установили повишен риск от инсулт. Рискът е по-голям сред жените, изложени на високи и дори умерени концентрации на замърсителя на въздуха в помещения, в сравнение с тези, които са били изложени на най-ниски концентрации.

Проучването не показва причинно-следствена връзка, а само установява зависимост между излагането на радон в жилищата и риска от инсулт.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който се получава при разпадането на метали като уран или радий в скалите и почвата. Газът може да проникне в жилищата през пукнатини в стените и подовете на мазетата, строителни фуги и пролуки около тръбите.

„Ролята на радона за появата на рак на белия дроб е установена. Въпреки това досега се знае много малко за ролята му в епидемиологията на сравнително често срещани сърдечносъдови заболявания като инсулта“, казва водещият автор на изследването д-р Ерик Уитсел от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, САЩ.

Изследването включва 158,910 участнички на средна възраст 63 години, които в началото не са имали инсулт. Те са наблюдавани средно в продължение на 13 години. В хода на изследването участничките са прекарали общо 6979 инсулта.

За целите му жените са били разделени на три групи, изложени съответно на висока, средна и ниска концентрация на радон в районите, в които живеят.

Вземайки предвид фактори като тютюнопушене, диабет и високо кръвно налягане, изследователите са установили, че за участничките от групите, изложени на висока и средна концентрация на радон, рискът от инсулт е бил съответно с 14% и 6% по-висок.

Ограничението на проучването е, че включва предимно бели жени на средна или напреднала възраст.

Специалистите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да бъдат потвърдени резултатите. Евентуалното им потвърждаване ще даде възможност да се обърне внимание на един нов рисков фактор за инсулт и в крайна сметка да се подобри общественото здраве.

Радонът (Rn) е радиоактивен химичен елемент от период 6, група 18 (по старата класификация – група 8А) и пореден номер 86, пише Wikipedia. Има три природни изотопа, които принадлежат към радиоактивните семейства на урана, тория и актиния и имат собствени имена – актинон (219Rn), торон (220Rn) и радон (222Rn). Изотопът 222Rn e с най-дълъг период на полуразпадане (Т1/2 = 3,8229 дни). Много e отровен – пределно допустимото съдържание на радона в работни помещения е 6,5×10-17 g/l. Намира приложение в медицината за радонови вани (природни радонови или води, в които се прибавя радон) – за лечение на болести на обмяната на веществата, ставите, периферната нервна система и други. Използва се и за определяне на повърхността на метални предмети и при търсене на радиоактивни елементи в природата.

Уникалността на газа радон е, че той е радиоактивен и се появява в някои вериги на разпадане на радиоактивността. Газът получава голямо обществено внимание, защото е намерен в нови сгради, особено в мазета. Източник на радон в сградите е почвата, която съдържа малки количества радиоактивни материали, които в процеса на разлагане създават радон, или състава на строителните материали (особено цимент). Въпреки това емисиите на радон от стените са бавни и емитираното количество е малко. При нормална вентилация това количество не представлява опасност за здравето. Радонът прониква в дихателната система при вдишване, облъчвайки тъканите на дихателната система. Колкото по-висока е концентрацията на радон, толкова по-голям е рискът от рак на белия дроб. Най-податливи на експозиция на радон са децата и пушачите.

Илюстрация на елемента радон в Менделеевата таблица: Science Activism / Flickr