Радостта от успеха в Джой

Джой

Джой е американска комедия драма за дързост, издържливост, стремеж и любов.

Джой е новият игрален филм на режисьора Дейвид О. Ръсел,  който показва четири десетилетия от живота на самотна майка, която се превръща в бизнес-магнат.

В ролите участват носителите на Оскар Дженифър Лоурънс и Робърт Де Ниро, както и Брадли Купър (Американски снайперист), Изабела Роселини, Вирджиния Мадсън, Едгар Рамирес (Критична точка 2015).

Продукцията изследва как дързостта, издръжливостта и постоянството пренасят хората в удивителни моменти на създаване, стремеж и любов.

Joy

Базиран бегло върху живота и възхода на изобретателката и звездата от телевизионния хоумшопинг Джой Мангано, историята на Джой следва неспокойният път на трудолюбиво, но разбито семейство и младо момиче, което в крайна сметка се превръща в блестящ матриарх и лидер по право. Водена от порив да създава, но и да се грижи за близките си, Джой понася предателство, измяна, загуба на невинност и белези на любовта, докогато осъзнае каляването и повярва в себе си, за да следва потисканите си мечти.

Joy

Резултатът е емоционална и човешка комедия за израстването на една жена, която се движи в непримиримия свят на търговията, семейния хаос и тайните на вдъхновението, в търсене на непреклонен източник на щастие.

Джой е продължение на творческата линия на режисьор Дейвид О. Ръсел, чийто филми БоецътНаръчник на оптимиста и Американска схема дотук са му донесли 25 номинации за престижната награда Оскар. Всеки негов филм дава воля на незабравими екранни герои, обединени от странно завладяваща идея: да се отдадеш на съблазънта и да се опиташ да преоткриеш себе си. Джой издига същата идея на ново ниво. Ръсел си задава въпроса: Как един човек, изправен пред налудничави обстоятелства, безкрайни препятствия и дълъг път на самостоятелно търсене, успява да изгради смислен и радостен живот.

Във филма участват носителката на Оскар на Дженифър Лорънс (Американска схема, Наръчник на оптимиста, поредицата Игрите на глада), която представя един многоцветен портрет на главната героиня, простиращ се от тийнеджърските й години до началото на 40те – от потискането на мечтите си, през стремежа за реализация и уважение към борбата й за себеизява.

Лорънс казва: Това е история за толкова много неща. Не е само историята на Джой. Става въпрос за семейство, творчество, вяра в себе си, за безпощадността на успеха и какво означава, когато го намерим. Най-много ми харесва как самата Джой се променя. Хареса ми да я поема уязвима и осъждаща себе си и постепенно да я представя хладнокръвна и силна. Допада ми, че тя се превръща в истинско матриарх на семейството си.

Joy

Към Лорънс в актьорския състав на Ръсел се присъединяват Робърт Де Ниро като избухливия, но безнадеждно романтичен баща на Джой; Едгар Рамирес като нейния бивш съпруг, който е оцеляващ музикант и още живее при нея в мазето; Даян Лад е мъдрата и влиятелна баба на Джой; Вирджиния Медсън е пристрастената към сапунките майка на главната героиня; Изабела Роселини е в ролята на заможна италианска любовница на баща й; Даша Поланко е най-добрата дългогодишна приятелка на Джой и нейна довереница; Елизабет Ром е вечно съревноваващата се сестра, а Брадли Купър влиза в образа на изпълнителен директор в сферата на хоумшопинга, който е едновременно съюзник и съперник на Джой.

Joy
Joy

Джой се присъединява към дългия списък от филми-завети за преследване на мечтата за успех в бизнеса и семейството, но той го прави по собствени комедийни, емоционални и творчески закони. Половината филм е базиран на живота на Джой Мангано, а другата половина е вдъхновена от смелите жени, които познавам или съм чел за тях, обяснява режисьорът. Аз съм очарован от духа, който кара човек да предприеме подобна рискована постъпка и да се опита да изгради нов път за тях и семействата им. Познавам всякакви жени, които са стигали до задънена улица и са били принудени да се обърнат към осъществяване на собствените си възможности, допълва той.

Движещата сила да се грижи за семейството си с цялото си същество е това, което отличава Джой от познатите ни филми за успешни предприемачи и ярки независими жени. Пътешествието на Джой само отчасти е за намиране на волята да преследваш това, което желаеш. Другата половина е как да съумееш да балансираш по един достоен за цирка начин с всичко останало, което има значение за теб.

Джой е в българските киносалони от 8 януари 2016 г., разпространяван от Александра Филмс: