Раждането може да забави множествената склероза при жените

Белгийски и холандски учени твърдят, че раждането може да забави развитието на множествената склероза, съобщи агенция BBC.

Проучването, публикувано в изданието Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, проследява 330 жени с МС за период от 18 години и показва,че при тези от тях, които са родили, се наблюдава по-бавно развитие на сериозните симптоми на заболяването.

Множествената склероза представлява дълготрайно увреждане на централната нервна система, което засяга повече жените, уточнява health.bg.

Специалистите са установили, че скоростта на развитие на болестта се влияе от раждането. Данните показват, че жените с деца имат 39% по-малък риск да развият по-тежка форма на МС в сравнение с тези, които никога не са раждали.

Влошаването на заболяването при майките отнема между 22 и 23 години, а при другите жени – от 13 до 15. Ефектът вероятно се дължи на хормоните през бременността, промяната на начина на живот или справянето със стреса. Точната причина е все още неясна.

Предишни изследвания обаче показват, че заболяването се влошава именно след раждане и  са необходими още доказателства в подкрепа на новата теория, допълват учените.

Снимка: sxc.hu