Раждането подобрява паметта на жената

Раждането на дете подобрява паметта на жените, установиха американски учени.

В серия от експерименти младите майки се справили по-добре от жените, които нямали деца, на тестовете за визуално-пространствена памет – способността да възприемат и да запомнят информация за заобикалящата ги среда.

Изследователката Мелиса Сантяго от университета Карлос Албису в Маями заяви, че резултатите противоречат на вярването, че паметта и познавателните функции на жените намаляват, след като родят дете.

Сантяго анализирала информация от 35 жени, които станали майки за първи път, като децата им били на възраст между 10 и 24 месеца, както и от 35 жени, които никога не са забременявали. И двете групи, в които преобладавали испаноговорящите жени, имали сходни резултати на тестовете за интелигентност.

За изследването на визуално-пространствената памет на жените бил показан лист с шест символа за десет секунди, след което те били помолени да нарисуват това, което са запомнили. Задачата била повторена няколко пъти. Първият път, когато на жените бил показан листът, и двете групи запомнили почти еднакъв брой символи.

Но на втория и третия път майките се справили по-добре от бездетните жени, което показва, че с всеки следващ път майките запомняли повече информация от другите жени. По-късно на жените били показани различни символи и те били помолени да си спомнят кои са присъствали в по-ранна задача. И тук отново майките показали по-добра памет.

По време на бременност настъпват много физиологични промени в тялото и предишни изследвания показаха, че дори мозъкът се свива с 5%. Но той се връща към нормалните си размери след раждането и по време на повторния растеж мозъкът може да се премоделира по начин, който да доведе до промените в паметта, наблюдавани по време на изследването, отбелязва Сантяго, цитирана от агенция БГНЕС.

Снимка: Камелия Атанасова