Разбитото сърце вреди на сърцето

Разбитото сърце наистина може да бъде вредно за здравето, тъй като емоционалната загуба може да доведе до симптоми, подобни на сърдечен удар, показва ново проучване.

Скандали с партньора и лоши новини за обичан човек могат да предизвикат състояние, което лекарите наричат “синдром на разбитото сърце”.

Учените от болница Мириам и университета Браун в Роуд Айлънд открили 70 пациенти с такова заболяване между 2004 и 2008 г. Те установили, че две трети от тях са изпитали огромен емоционален или физически стрес малко преди да се появят симптомите.

Този стрес се изразявал от спорове вкъщи, лоши новини за член на семейството до физическо заболяване или пътен инцидент. Всички те пристигнали в болницата със симптоми, подобни на хората, получили сърдечен удар. Те се проявявали в болки в стомаха и дихателна недостатъчност. Един на всеки пет души бил в критично състояние и трябвало да бъде подложен на спешно лечение, за да оживее.

Лекарите обаче установили, че мускулите на тези пациенти не се увреждали в дългосрочен план, което е характерно за хората, преживели истински сърдечен удар. След лечение те се възстановили напълно.

Лекарите установили, че синдромът на разбитото сърце се среща по-често през пролетта и лятото, а истинските сърдечни удари са по-чести през зимата, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: Kiomi, sxc.hu

Zdraven.bg ви представя хита на Бионсе Broken-Hearted Girl: