Развенчаха мита за аспирина

аспирин

Развенчаха мита за полезността на аспирина за възрастните хора.

За аспирина се носят митове, че намалявал риска от инфаркт, риска от рак и дори от деменция. Оказа се, че това не е вярно.

Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота на възрастните хора. Това установиха учени, чието изследване е показано в списание The New England Journal of Medicine. Трудът е публикуван в три материала на специализираното издание – Ефектът на аспирина върху смъртността на здравите възрастни, Ефектът на аспирина върху оцеляването без увреждания при здрави възрастни хора и Ефектът на аспирина върху сърдечно-съдовите заболявания и кървенето при здрави възрастни хора.

Дори било установено, че ежедневният прием повече вреди, отколкото помага.

Експериментът е продължил почти 5 години в периода 2010-2014 г. В него са участвали над 19,114 души от Австралия и САЩ. Тяхната средна възраст е била 74 години, като всички са били над 65 години и не са били инвалиди, не са страдали от сърдечно-съдови заболявания или деменция. Половината от участниците е взимала ежедневно по 100 милиграма аспирин в периода на наблюдението, докато останалите са получавали плацебо.

Изследването е показало, че значителни различия в броя на смъртните случаи, инвалидността или развитието на деменция между участниците в експеримента не е имало. Учените са фиксирали 21.5 на хиляда подобни случая в първата група и 21.2 на хиляда – във втората.

Едновременно с това рискът от сериозно кръвотечение сред приемащите аспирин е бил 3.8% срещу 2.8% при приемащите плацебо.

Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота, не е намалявал риска от сърдечно-съдови заболявания и е водил до увеличаването на броя на сериозните кръвотечения, е изводът на екипа учени, провел мащабното наблюдение.

Снимка на аспирин: Майк Стийли