Развенчаха мита за тъжния понеделник

Учени развенчаха мита, че понеделник е най-тъжният ден от работната седмица.

Американски изследователи проведоха допитване сред 340,000 души, които трябвало да определят своето настроение през всеки ден от седмицата.

Резултати, публикувани в изданието Journal of Positive Psychology, показват, че в понеделник хората на работа не са по-тъжни от другите дни през работната седмица, без петък. Настроените на хората от понеделник до четвъртък е еднакво тъжно. Едва в петък настроените се покачва значително в очакване на приятния уикенд, посочват психолозите.

Авторите на изследването твърдят, че теорията за тъжния понеделник трябва да бъде отхвърлена, съобщава агенция BBC.

Проф. Стоун от Университета Стони Брук твърди: Въпреки всеобщите убеждения, че понеделник е най-лошият работен ден, това твърдение вече трябва да бъде забравено. Самите културни митове могат на психологическа основа да влияят върху настроението.

Екипът на проф. Стоун е анализирал данните, получени от телефонно допитване, проведено от Галъп в САЩ. Статистиката показала, че хората са много по-радостни в дните петък-неделя, отколкото от понеделник до четвъртък.

Проф. Стоун изтъква, че именно този контраст в оценката на настроените на хората е довело до необоснования мит за тъжния понеделник.

Zdraven.bg поздравява всички за спорна седмица с хита на Драго Драганов:

Снимка: freeimages.com