Раздялата въздейства като абстиненция

Когато любовта вече я няма, мозъкът реагира все едно е изпаднал в криза на абстиненция, твърдят учените. Последствията от това може да бъдат непредсказуеми, се казва в изследване.

Когато види снимката на бившия си партньор, за когото все още страда, в мозъка на изоставеното лице се активират три части: областта,, която контролира мотивацията, областта която се свързва с желанието и зависимостта от наркотик, и областта, която се свързва с физическата болка и стреса.

Снимката на „мозъка на изоставеното лице” е публикувана в списание Journal of Neurophysiology, както и резултатите от изследването на Луси Браун и Сол Кори от медицинския факултет Алберт Айнщайн от университета Йешива в Ню Йорк, отбелязва агенция БГНЕС.

С помощта на магнитен резонанс учените анализирали реакцията на мозъка при 15 студенти, които скоро били изоставени от партньорите. На снимката ясно се вижда емоцията, която обхваща мозъка и предизвиква хиперактивност в някой негови части. Изследването показало, че заминаването на любимия човек предизвиква бурни реакции в мозъка, които в отделни случаи, може да предизвикат напълно неконтролируемо поведение, пише dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu