Разкриха нов механизъм на бактериална съпротива


Изследователи са открили механизъм, който позволява на някои бактерии да оцелеят срещу антибиотиците. Това е възможност за откриване на нови решения срещу все по-голямата резистентност на микробите към антибиотиците.

Този начин за оцеляване е коренно различен от други, вече известни стратегии, които бактериите използват, за да избегнат унищожението от антибиотиците, подчертават авторите на това откритие, публикувано в списание Science и цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Този научен пробив може да доведе до разработването на нови терапии, насочени срещу особено устойчиви бактериални щамове, като причинителите на мултирезистентната туберкулоза, спешен проблем за здравеопазването.

Изследователите от Федералната политехника в Лозана изучават бактерии Mycobacterium smegmatis, подобни на тази, която причинява туберкулозата. Те потопили бактериите в течност, съдържаща противотуберкулозното вещество изониазид.

Учените установяват, че някои бактерии оцеляват чрез регулиране на производството на ензим, а не както учените смятаха досега, чрез спиране на деленето.

Съдбата на всяка бактерия е свързана с производството на ензим, а не както се смяташе досега с темповете на растеж. Всяка клетка произвежда ензима на случаен принцип, който определя шансовете й за оцеляване.

Изследователите открили, че при някои бактерии, има моменти между циклите на производство на ензима, когато активирането на антимикробното вещество е невъзможно. Вероятно в тези моменти активният антибиотик не успява да унищожи бактериите.

Снимка: Pawel Kryj

loading...