Разработват британско хапче срещу рак на кожата

Британски учени разработват лекарство срещу рак на кожата, което спира развитието на смъртоносните тумори, съобщава в-к Dayly Mail.

Лекарството спира разпространението на заболяването, като свива туморите с до 50% при пациенти в последна фаза. Изследователите смятат, че хапчето, което може да бъде пуснато в продажба до три години, значително ще увеличи продължителността и качеството на живота на хората, страдащи от злокачествен меланом, най-смъртоносния вид рак на кожата.

Туморът, който най-напред се появява като малка бенка на кожата, може да бъде отстранен по хирургически път, ако бъде открит навреме. Но ако се е разпространил в други части на тялото като бял дроб, черен дроб, кости и мозък, заболяването е навлязло в крайна фаза. Пациентите може да преминат през химио и лъчетерапия, но това не спира развитието на болестта.

Британски учени създали две хапчета за ежедневна употреба, които могат да спрат развитието на рака, като свиват туморите дори ако са в най-напреднала фаза на развитие. Те атакуват вреден протеин, отговорен за растежа на туморите. Чрез ефективното обезвреждане на този протеин лекарствата спират разпространението на рака и дори го свиват, въпреки че не го премахват изцяло.

Учените от фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн установили, че всеки един от двата вида лекарства може да намали броя на раковите клетки до 50%. Те смятат, че ако пациентите вземат и двете таблетки едновременно, лечението може да бъде още по-ефективно, съобщава агенция БГНЕС.

Изследователите провели серия от експерименти с двете хапчета върху 80 пациенти с рак на кожата в напреднал стадий. Те установили, че при повече от половината пациенти, които взели първото хапче, туморът се свил с поне 20%. Туморите се свили и при над половината от пациентите, които взели второто хапче. При една четвърт от пациентите то намалило размера им с до 50%. Учените ще проведат тестове върху болни, вземащи и двете хапчета едновременно.

Снимка: sxc.hu